Ars Veritas konstnärlige ledare representerar Sverige i internationellt utbytesprogram

Riga 017r konstnärlige ledare, Jakob Patriksson, har utsetts att representera Sverige i ett internationellt dirigentutbytesprogram, arrangerat av ACDA, i USA som vi är mycket stolta över. Inför resan ställde vi lite frågor till Jakob:

Du har ju blivit utvald att representera Sverige på ICPE i USA. Berätta hur just du blev utvald till detta. “Min förra lärare Mats Bertilsson blev ombedd att välja ut någon av sina forna studenter (vilket är en hel del), eller någon annan han känner av Sveriges dirigenter bland det yngre gardet. Då valde han att fråga mig”

Vad kommer hända under de 2 veckorna? “Min vistelse i USA kommer inledas med en stor konferens i Salt Lake City som varar i strax under en vecka. Konferensen innehåller ett mycket stort antal konserter, workshops, föreläsningar och seminarier, men konferensens kanske största funktion är att bygga nya kontaktnät mellan körer och dirigenter mellan USA, Sverige och andra länder. Efter min vistelse i Salt Lake City ska jag åka vidare till Indianapolis för att på lite mer individuell nivå knyta kontakter och besöka masterklasses, lektioner mm., samt att jag själv kommer hålla ett föredrag om svenskt körliv och svensk körmusik genom tiderna, vid Indiana University School of Music, som är känt för att vara etablerat inom tidig musik. Därefter kommer jag göra besök av liknande karaktär vid Miami University, Oxford, Ohio.”

Vad hoppas du få med dig av utbytet? “Jag tror jag kommer få chans att möta många duktiga körer och dirigenter, samt knyta många kontakter för livet, och säkert lära mig en hel del saker!”

American Choral Directors Association (ACDA), med säte i Oklahoma City, är en icke vinstdrivande organisation med syfte att främja en hög kvalitet inom körmusik. Organisationen består av ca 22 000 medlemmar som representerar över en miljon körsångare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *